Radio Sirena
HomeDruštvoDAN ŽENA-8.MART!

DAN ŽENA-8.MART!

DAN ŽENA-8.MART!

Srbija, u kojoj čak 43 odsto istraživača čine žene, nalazi se na visokom četvrtom mestu i u odnosu na evropski prosek ima deset procenata više žena u nauci. Iako po mnogim drugim merilima stepena poštovanja ljudskih prava ozbiljno zaostajemo za svojim evropskim bližim i daljim susedima, 8. mart je odličan povod da se istakne da su se srpske naučnice, uprkos nezahvalnom društvenom okruženju, izborile za svoje mesto u naučnoj zajednici.

No, kako je na globalnom nivou počela borba za ženska prava i kako je dovela do obeležavanja 8. marta, praznika koji, uprkos naporima feministkinja i grupacija koje se bore za njegov društvenoangažovani aspekt, danas vezujemo za cveće i poklone?

Godine 1908. u Njjujorku, 15.000 žena izašlo je u protestnu šetnju, zahtevajući bolje plate, kraći radni dan i pravo glasa. Ovaj talas nezadovoljstva uzburkavao je američko društvo i naredne godine, na inicijativu Socijalističke partije Amerike, 28. februara 1909. obeležen je prvi Dan žena. Iduće godine u Kopenhagenu, na Međunarodnoj konferenciji radnih žena, Klara Cetkin, vođa Ženske kancelarije Socijal-demokratske partije u Nemačkoj, iznela je predlog da se podrži Međunarodni dan žena. Sto žena iz 17 zemalja složilo se sa idejom da se na taj način zvanično promovišu jednaka prava i pravo glasa za žene. Već 1911. dan je obeležen u Austriji, Nemačkoj, Danskoj i Švajcarskoj. Međutim, žene nisu primale bombonjere, već šetale ulicama zahtevajući da im se dozvoli da obavljaju javne funkcije. Zapanjujuć je podatak da je Švajcarska, iako među prvim zemljama koje su praznovale, ženama omogućila da glasaju tek 1971, dok im je u švajcarskom kantonu Unutrašnji Apencel pravo na glasanje u vezi sa lokalnim pitanjima dodeljeno tek 1991.

Osmi mart je zvaničan praznik u Avganistanu, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Burkini Faso, Kambodži, Kini, Kubi, Gruziji, Gvineji Bisao, Kazahstanu, Kirgistanu, Laosu, Makedoniji, Madagaskaru, Moldaviji, Mongoliji, Crnoj Gori, Nepalu, Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukrajini, Uzbekistanu, Vijetnamu i Zambiji, a iako nije državni praznik, slavi se i u Kamerunu, Hrvatskoj, Ruminiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Čileu i, naravno, Srbiji.
Podeli preko:
Oceni

nenad.ilijic@yahoo.com

Bez komentara

Ostavi svoj komentar