Radio Sirena
HomeKulturaMolitva pod Midžorom u Vrtovcu – 2018

Molitva pod Midžorom u Vrtovcu – 2018

Molitva pod Midžorom u Vrtovcu – 2018

Na tradiciji zavetne molitve u Vrtovcu nastali su Đirđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom. Manifestacija, koja spaja prošlost i sadašnjost, počela je na Đurđevdan, šestog maja, na mestu Kalavat, kod kapelice, posvećene Svetom Đorđu.

Iz davnih vremena, kada se verovalo u više bogova, pa sve do današnjih dana u Vrtovcu, pod Starom planinom, sačuvao se običaj zavetne molitve. Na Đurđevda, sinovi i ćerke, unuci i prijatelji, pridruže se očevima, majkama, babama i dedama na mestu Kalavat, kod kapelice posvećene Svetom Đorđu, da se zajedno pomole za zdravlje, plodne njive i voćnjake.

Da će umeti i na svoje potomke da prenesu čari ovog čudesnog praznika, pokazala su deca iz Osnovne škole “Dimitrije Todorović Kaplar“, najmlađi članovi Škole folklora i orkestar “Zlatne trube“. Iz daleke Amerike u Vrtovac je, vođena ljubavlju, stigla Šolanda, koja i svog sina uči da poštuje obe kulture.

Običaj “Molitva, đurđevdanski obred“, upisan je na Listu namaterijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a tradicionalni običaji, koji se neguju kroz “Molitvu pod Midžorom“, doneli su opštini Knjaževac titulu izuzetne destincije Evrope.

Molitva pod Midžorom ima i svoje drugo polovreme – etno festival, koji će se dogoditi u subotu, 12. maja u dvorištu stare škole u Balta Berilovcu.

Izvor: knjaževacinfo.rs
Podeli preko:
Oceni

nenad.ilijic@yahoo.com

Bez komentara

Ostavi svoj komentar