Radio Sirena
HomeDruštvoKoliko knjaževčane košta priprema zimnice?

Koliko knjaževčane košta priprema zimnice?

Koliko knjaževčane košta priprema zimnice?

Koliko je knjaževačkim domaćicama potrebno novca za pripremu zaliha za četvoročlanu porodicu prema cenama na pijacama?

 

Kilogram paradajza i paprike kreće se od 80 pa sve do 200, krastavaca kornišona oko 70 dinara.

ZAHLAĐENjE i prvi jesenji dani „zagrejali“ su cene na pijacama širom Srbije. Domaćice bi dvostruko jeftinije prošle da su tegle za zimnicu punile početkom meseca.

Umesto od 30 do 100 dinara po kilogramu, paradajz i paprike sada koštaju i do 200 dinara. Najniže cene u Srbiji su u okolini u Pirota, najskuplje u Beogradu, a kakve su cene u Knjaževcu?

Za kompletnu zimnicu za četvoročlanu porodicu – ajvar, sok od paradajza, pekzmez i suva paprika, trebalo bi tako izdvojiti i do 15.000 dinara.

Prodavci se tradicionalno žale da nemaju računicu sa nižim cenama, da je sušna godina povećala cifre, ali i ne kriju da je prodaja nikad lošija.

Na knjaževačkoj pijaci cene su slične prošlogodišnjim. Ponuda je veća nego ikad, jer osim tradicionalnih prodavaca voća i povrća iz Knjaževca, sve je više malih proizvođača iz knjaževačkih sela.

Razgovarali smo sa dobaćinom iz sela Debelica kod Knjaževca koji kaže da za:

– Kilogram paradajza treba izdvojiti oko 100 dinara, paprika za ajvar u zavisnosti od veličine i kvaliteta od 70 do 100 dinara

– Za kilogram šargarepe treba izdvojiti od 60 do 80 dinara, luka – 50, a grožđa između 90 i 120 dinara.

Karfiol i plavi patlidžan su više od 100 dinara, dok je beli luk oko 400 dinara za kilogram.

Cene na leskovačkoj pijaci su za nijansu niže. Tako je kologram paprike od 40 do 90 dinara, paradajza od 60 do 110 dinara, a korinišona od 50 do 70 dinara po kilogramu. Luk i šargarepa zadržali iste cene od 30 i 40 dinara, odnosno 50 i 60 dinara po kilogramu. Kilogram plavog patlidžana je od 20 do 30 dinara, a ljutih papričica 40 do 50 dinara.

Odlazak i kupovina u Leskovcu možda mogu da vam uštede novac, pruže veči izbor i bolji kvalitet, ali treba uzeti u obzir i putne troškove.

Za tradicionalnu zimnicu, kakvu su pravile naše bake, za četvoročlanu porodicu, od bar petnaestak tegli ajvara, toliko pekmeza, desetak flaša kuvanog ili mlevenog paradajza, nekoliko džakova krompira, poneki venac suve paprike, treba izdvojiti od 15.000 do čak 20.000 dinara.

KUPOVNO ILI DOMAĆE

Punjenje tegle domaćim ajvarom košta od 200 do čak 500 dinara koliko košta i ajvar u trgovinama i kod prodavaca na malim oglasima. Najjeftinija tegla kornišona košta oko 150 dinara, dok je u domaćoj radinosti dvostruko jeftinija. Za litar paradajza u trgovinama treba izdvojiti najmanje 150 dinara, a slično košta i sok u domaćoj proizvodnji.

 

 

Podeli preko:
Oceni
Autor:

radio.sirena019@gmail.com

Bez komentara

Ostavi svoj komentar